top of page

Ce este Blockchain-ul? Explicație simplă 2025

Poza scriitorului: Dragos VintoiuDragos Vintoiu

Actualizată în: 21 ian.

Blockchain-urile sunt incredibil de populare în zilele noastre. Auzim peste tot acest termen: Blockchain. Dar ce este un blockchain? Cum funcționează, ce probleme rezolvă și cum poate fi folosit? În următorul articol vom explora conceptul de Blockchain.


Continut:

Cum pot să cumpăr criptomonede în România fără cont?

Cand a fost utilizată prima dată această tehnologie?


Așa cum sugerează și numele, un blockchain este un lanț de blocuri care conține informații. „Block” înseamnă bloc, iar „chain” înseamnă lanț.



Ce este blockchain? Explicatie Simpla
Concept blockchain

Această tehnică a fost folosită inițial în 1991 de un grup de cercetători și era menită să marcheze temporal documentele digitale, astfel încât să nu poată fi modificate sau falsificate ulterior. Scopul de atunci era ca aceasta tehnologie să valideze și să autentifice documente intr-un mod securizat, imutabil și transparent fără sa fie nevoie de o autoritate de încredere precum un notar.


Totuși, tehnică a rămas neutilizată până în 2009, când Satoshi Nakamoto a adaptat-o pentru a crea criptomoneda Bitcoin. Un blockchain este un registru distribuit care este public, iar oricine are posibilitatea să-l acceseze. Are o proprietate interesantă: odată ce o informație a fost înregistrată într-un blockchain, devine foarte greu să o modifici.


Ce este blockchain-ul?


Cum funcționează ? Să ne uităm mai atent la un bloc. Fiecare bloc conține informații, hash-ul blocului și hash-ul blocului anterior.


Ce contine un bloc? blockchain
Ce contine un bloc?


Informațiile stocate într-un bloc depind de tipul blockchain-ului. Blockchain-ul Bitcoin, de exemplu, stochează detalii despre o tranzacție, cum ar fi cel care trimite, destinatarul și suma de criptomonede transferată.


informatiile pe care le detine un bloc
Informatiile pe care le contine un bloc


Un bloc are și un hash. Poți compara un hash cu o amprentă digitală sau cu un cod unic de înregistrare. Are rolul de a identifica un bloc și toate proprietățile sale, pe lângă  asta este întotdeauna unic, precum o amprentă. 


Odată ce un bloc este creat, i se generează hash-ul. Dacă modifici ceva în bloc, hash-ul se va schimba. Așadar, hash-urile sunt foarte utile pentru detectarea modificărilor din blocuri. Dacă amprenta unui bloc se schimbă, acel bloc nu mai este același.



Hash-ul (amprenta) unui bloc din blockchain
Hash-ul (amprenta) unui bloc



Al treilea element din fiecare bloc este hash-ul blocului anterior. Aceasta creează efectiv un lanț de blocuri, iar această tehnică face un blockchain atât de sigur. Să luăm un exemplu. In imaginea de mai sus avem un lanț de patru blocuri. Fiecare bloc are un hash și hash-ul blocului anterior. Așadar, blocul numărul 3 indică blocul 2, iar blocul 2 indică blocul 1. Primul bloc este special pentru că nu poate indica un bloc anterior, deoarece este primul. Acest bloc este numit blocul genesis.


Acum, să spunem că modifici blocul 2. Aceasta va schimba hash-ul blocului, ceea ce va face ca blocul 3 și toate celelalte blocuri să devină invalide, pentru că nu mai păstrează un hash valid al blocului anterior. Deci, modificarea unui singur bloc face toate blocurile următoare invalide.


Legatura dintre hasuri blockchain
Legatura dintre hash-uri blockchain


Dar folosirea hash-urilor nu este suficientă pentru a preveni modificările. Calculatoarele din ziua de azi sunt foarte rapide și pot calcula sute de mii de hash-uri pe secundă. Astfel, ai putea modifica un bloc și recalcula hash-urile tuturor blocurilor pentru a face blockchain-ul din nou valid.


Pentru a preveni acest lucru, blockchain-urile folosesc un mecanism numit „proof-of-work” (dovada muncii). Acesta încetinește procesul de creare a noilor blocuri. În cazul Bitcoin, durează aproximativ 10 minute pentru a calcula dovada muncii și a adăuga un nou bloc în lanț. Acest mecanism face foarte dificilă modificarea blocurilor, deoarece, dacă modifici un bloc, trebuie să recalculezi dovada muncii pentru toate blocurile.


Așadar, securitatea unui blockchain vine din folosirea creativă a hash-urilor împreună cu mecanismul de proof-of-work. Dar mai este un mod prin care blockchain-urile se securizează, și acesta este distribuirea lor. În loc de a folosi o entitate centrală care să gestioneze lanțul, blockchain-urile folosesc o rețea peer-to-peer (de la utilizator la utilizator) la care oricine poate participa. Când cineva se alătură acestei rețele, primește o copie completă a blockchain-ului, iar acea persoană rulează un nod de Bitcoin, adică a descărcat toate tranzacțiile de la prima tranzacție și are o copie a registrului pe calculator.


Ce se întâmplă când este creat un nou bloc?


Acum, să vedem ce se întâmplă când cineva creează un nou bloc. Acest bloc nou este trimis tuturor din rețea. Fiecare nod verifică blocul pentru a se asigura că nu a fost modificat. Dacă totul este în regulă, fiecare nod adaugă acest bloc în propriul blockchain. Toate nodurile din această rețea creează consens. Ele sunt de acord asupra blocurilor valide și a celor care nu sunt. Blocurile modificate vor fi respinse de alte noduri din rețea.



Acord retea blockchain
Acord retea blockchain


Așadar, pentru a modifica cu succes un blockchain, ar trebui să modifici toate blocurile din lanț, să refaci dovada muncii pentru fiecare bloc și să preiei controlul asupra a peste 50% din rețeaua peer-to-peer. Acest lucru este aproape imposibil de realizat!


Blockchain-urile sunt, de asemenea, într-o continuă evoluție. Una dintre cele mai recente dezvoltări este crearea contractelor inteligente, așa-numitele „smart contracts”. Aceste contracte sunt programe simple care sunt stocate pe blockchain și pot fi folosite pentru a schimba automat monede, în funcție de anumite condiții.


Crearea tehnologiei blockchain a stârnit interesul multor oameni. Curând, alții și-au dat seama că tehnologia poate fi folosită și pentru alte lucruri, cum ar fi stocarea dosarelor medicale, crearea unui notar digital sau chiar colectarea taxelor.


De unde pot cumpăra Bitcoin sau alte criptomonede in România?


Acum știi ce este un blockchain, cum funcționează la un nivel de bază și ce probleme rezolvă. Dacă îți dorești să cumperi Bitcoin sau alte criptomonede, poți să intri pe Abarai, acolo vei găsi tot suportul de care ai nevoie.


Dacă dorești sa aflii mai multe despre Bitcoin și Blockchain îti recomandam sa descarci Bitcoin Core de pe www.bitcoin.org si sa rulezi un nod de bitcoin. Totodată pentru informații suplimentare poți consulta documentația de pe bitcoin.org

 
 
 

Komentáře


bottom of page