top of page

Ce exchange de criptomonede să folosesc?

Poza scriitorului: Dragos VintoiuDragos Vintoiu

Actualizată în: 22 ian.

Exchange non-custodial vs exchange custodial


Ești începător în lumea criptomonedelor sau nu ai cunoștințe în legătură cu ce exchange să folosești? În următorul articol vei găsi toate informațiile referitoare la ce exchange-uri să folosești în funcție de nevoile tale.


Există două tipuri de exchange-uri, non-custodial și custodial.


Continut:



Cum pot să cumpăr criptomonede în România fără cont?
criptomonede: exchange custodial vs exchange non-custodial


Exchange criptomonede non-custodial


Dacă nu îți dorești ca o entitate străină să aibă acces la fondurile tale ci doar tu să ai acces, probabil ar trebui să folosești un exchange non-custodial. Un astfel de serviciu este total diferit față de o platforma de genul Binance. Acest serviciu îți permite ca doar tu să ai acces la fondurile tale. Astfel nicio entitate, fie că vorbim de o una publică sau privată, nu va putea să facă operațiuni de pe wallet-ul tău sau să îl închidă. 


Spre deosebire de exchange-ul custodial în care trebuie să îți faci un cont și să parcurgi o procedura lungă de identificare, acest tip de exchange îți permite să tranzacționezi Bitcoin sau alte criptomonede fără să fie nevoie să îți faci un cont. Pentru a putea folosi serviciile unui astfel de exchange trebuie să ai un wallet propriu (aici poate redirect către pagina cum sa iti faci wallet propiu) sau în situația în care dorești să faci o plata către cineva poți doar să introduci adresa de destinație (codul qr sau adresa portofelului).


Un exemplu de astfel de exchange este Abarai, de unde poți achiziționa Bitcoin sau alte criptomonede fără să fie nevoie să parcurgi proceduri lungi de înregistrare și de identificare. 


Folosind Abarai poți să cumperi Bitcoin sau alte criptomonede fără ca altcineva să aibe acces la fondurile tale. Tu singur îți faci un wallet pentru a-ți depozita criptomonedele. De asemenea, poți vinde Bitcoin sau alte criptomonede și să primești banii pe card sau în cont. 


Abarai oferă o gamă largă de servicii de schimb. Poți folosi diverse metode de plată pentru a cumpăra sau vinde Bitcoin, Ethereum, Litecoin și multe alte criptomonede, cum ar fi:

  • Credit card sau debit card

  • Transfer SEPA sau transfer SWIFT

  • Astropay sau Netseller

  • Skrill

  • Cash utilizând serviciile din locațiile fizice (aici redirect spre pagina cu locații)


exchage crypto non-custodial
tranzactie bitcoin cu exchange non-custodial

Exchange criptomonede custodial


Dacă nu te deranjează că o altă entitate poate avea acces asupra fondurilor tale, atunci ar trebui să folosești un serviciu oferit de un exchange custodial. Acesta este un serviciu în care utilizatorii își depozitează fondurile în custodia platformei, ceea ce înseamnă că exchange-ul are controlul asupra criptomonedelor lor. Ca să-ți faci o imagine mai clară, ai putea să compari acest tip de exchange cu o banca care îți deschide cont IBAN pe numele tău, unde îți poți depozita banii. Totuși, asta nu împiedică banca să pună poprire pe cont atunci când autoritățile o cer, să îți ceară informații suplimentare cu privire la sursa fondurilor tale sau să îți ceară informații suplimentare cum ar fi facturi și alte documente prin care să te identifice.


Exemple de astfel de platforme (exchange-uri custodiale) se regăsesc atât în țară cât și la nivel internațional. Probabil cel mai cunoscut și utilizat serviciu este cel oferit de Binance. Aceștia au o platformă pe care utilizatorii își creeaza cont și parcurg procedura de KYC, iar dacă contul lor este acceptat de Binance, pot folosi serviciile lor. După ce utilizatorul a parcurs procedura de înregistrare și verificare, îi este oferit un wallet dedicat, iar la acest wallet au acces atât cei din partea companiei Binance, dar și utilizatorul.


 Absolut toate tranzacțiile pe care utilizatorul le desfășoară pe acest tip de exchange sunt corelate cu identitatea lui și sunt păstrate timp de minim 5 ani de exchange-ul custodial. Același tip de activitate o au și exchange-urile de pe plan național precum Bitcoin Romania


Totodată, pe lângă controlul pe care o platformă o poate avea asupra fondurilor utilizatorilor, aceste platforme mai prezintă un mare risc de securitate. Din cauza faptului că sunt publice și țin în custodie fondurile unui număr mare de utilizatori, acestea sunt mereu în vizorul hackerilor. În multe situații au fost furturi de pe aceste platforme atât la nivel macro (toate fondurile au fost furate), cât și la nivel micro (diverse conturi au fost compromise).


exchange criptomonede custodial
cont de bitcoin pe platforma custodiala

Avantajele utilizării unui exchange non-custodial:


  1. Control complet asupra fondurilor tale: Tu ești singurul care poate îți controla fondurile, iar cheile private sunt stocate pe dispozitivul tău propriu și nu pe serverele unei platforme de exchange. 

  2. Securitate sporită: Datorită faptului că toate fondurile sunt păstrate pe dispozitivul tău, securitatea este mult mai mare față de cea pe care o prezintă o platformă de exchange de tipul Binance sau Crypto.com

  3. Confidențialitate și anonimat: Pe o platformă de exchange fiecare tranzacție este asociată cu utilizatorul tău și se păstrează evenimentul pe serverele platformei. De exemplu, nu poți trimite bani fratelui tău sau verișoarei tale de pe o platformă de exchange făra ca tranzacția să nu fie înregistrată ca fiind a ta. 

  4. Independență financiară: Utilizatorii pot oricând să facă tranzacții fără să țină cont de politicile și de disponibilitățile financiare ale unei platforme de exchange. 


Dezavantajele utilizării unui exchange custodial:


  1. Risc de securitate: Exchange-ul de criptomonede îți stochează fondurile și din acest motiv, fondurile tale sunt mult mai vulnerabile. Exchange-urile sunt printre țintele preferate în randul hackerilor, din cauza faptului că stochează sume mari de bani, iar acestea prezintă multe vulnerabilități.

  2. Riscul de insolvabilitate al exchange-ului: Dacă un exchange custodial intră în faliment sau devine insolvent, utilizatorii ar putea să nu-și recupereze fondurile. Procedurile legale pot fi lungi și complicate. Deși unele exchange-uri susțin că au asigurare pe toate fondurile, în realitate poate dura ani sau chiar să nu se obțină banii înapoi în cazul unui eveniment de genul insolvență/atac informatic.

  3. Limitări în privința retragerilor: Unele exchange-uri pot impune limite la retrageri sau chiar pot îngheța fondurile în conturi, în special în situații de incertitudine financiară sau legală. Pot cere documente suplimentare care sa pună în dificultate utilizatorul, întârziind astfel accesul la fonduri. 

  4. Reglementări guvernamentale mai severe: Exchange-urile custodiale sunt mai supuse reglementărilor și cerințelor de conformitate impuse de guverne față de cele non-custodiale. Lucrul acesta se datorează faptului că sunt furnizori de portofel digital și au responsabilități mult mai mari față de un exchange non-custodial, care doar realizează schimbul efectiv și care nu stochează fondurile clienților.


În concluzie, un exchange crypto non-custodial oferă o alternativă mai sigură și mai privată pentru utilizatorii care doresc să își păstreze controlul asupra criptomonedelor lor și să își maximizeze securitatea financiară. 

Dacă dorești sa aflii mai multe despre criptomonede si despre Bitcoin îti recomandam sa vizitezi academia noastra. O alta sursa foarte buna de unde poți afla mai multe despre Bitcoin este Coinmarketcap.

 
 
 

Comments


bottom of page