Cum îți instalezi Munn Wallet pe telefon
În următorul articol îți vom prezenta cum să îți instalezi Munn Wallet pe telefonul mobil. Această aplicație poate fi instalată atât pe device-urile cu sistem de operare Android, dar și pe cele care rulează iOS.
Munn Wallet nu este o aplicație dezvoltată de Abarai, scopul acestui articol este pur informativ pentru utilizatorii care vor să-și instaleze un portofel de Bitcoin. Nu răspundem pentru eventuale probleme pe care le aveți cu această aplicație și nici nu putem oferi suport tehnic pe aceasta.
Dacă ai deja un portofel de Bitcoin și dorești sa cumperi sau sa vinzi Bitcoin, poți folosi serviciile Abarai, care îți oferă multiple modalități de plată și multiple valute (RON, EUR, USD, GBP, CHF). Serviciul nostru este cel mai rapid crypto exchange din România, nu este nevoie să îți faci cont, iar comisioanele sunt mici în comparatie cu alte servicii similare.
Continut:
Pașii care trebuie îndepliniți pentru un wallet nou de Bitcoin:
Descarcă aplicația din App Store sau Google Play.

Creează un nou portofel - “Create a new wallet”.

Alege un cod pin pe care sa îl ții minte, cu acest cod pin te vei autentifica în aplicație mai târziu.
Confirmă codul pin ales în etapa anterioară (introdu același cod pe care l-ai introdus la pasul 3).

Felicitări ! Ți-ai creat portofelul de Bitcoin, acum poți să primești sau să trimiți Bitcoin.
Următorul pas este să-ți creezi o metodă de recuperare a portofelului, astfel încât dacă pierzi telefonul sau întâmpini alte probleme, să îți poți recupera fondurile. Sub butoanele “receive” și “send” apasă pe “Back-up your wallet’.
interfata wallet bitcoin Creează o metodă prin care îți poți recupera portofelul în cazul în care îți schimbi telefonul sau instalezi aplicația pe un alt dispozitiv.
Recomandăm să nu folosești adresa de email pentru back-up deoarece în situația în care ești victima unui atac cibernetic, riști să pierzi accesul la portofel.
Următoarea metodă este să scrii pe o foaie de hârtie un șir de cuvinte care îți va folosi în momentul în care vrei să-ți recuperezi portofelul.

Confirmă cuvintele scrise pe foaie în pasul anterior, iar foaia păstreaz-o într-un loc sigur.

De ce este important să ai propriul tău portofel de Bitcoin?
Conceptul de “self-custody”, în traducere, custodie proprie, se referă la procesul de a-ți stoca singur criptomonedele și de a fi singurul care are acces la cheile private sau cum e prezentat în ghidul de mai sus, singurul care are acces la șirul de cuvinte cu care se poate recupera portofelul.
Diferenta dintre self-custody wallet si crypto exchange?
Self-custody sau non-custodial wallet
În cazul în care folosești un portofel de tip self-custody, tu ești singurul care acces la cheile private, tu ești singurul care poate iniția o tranzacție sau care poate face operațiuni pe portofel. În situația în care o entitate publică sau o privată dorește să facă operațiuni pe portofelul tău, nu poate din prisma faptului că nu are cheile tale private.
Îti recomandăm să păstrezi cuvintele de recuperare “seed words” pe o foaie, într-un loc sigur, în nici un caz într-un loc public sau într-un loc unde care există riscul să o încurci cu alte documente. Foaia trebuie păstrată asemenea unui document important, de exemplu certificatul de naștere.
Crypto exchange wallet
Atunci când stochezi criptomonedele pe un exchange de criptomonede precum Binance sau Crypto.com, trebuie să fii conștient că tu nu ești în controlul fondurilor tale. Platforma de exchange îți controlează fondurile.
Atunci cand creezi un cont pe o astfel de platformă, primești o adresă de depozit. Adresa respectivă este controlată de platforma de exchange. Dacă dorești să retragi criptomonede sau fonduri de pe platforma respectivă, trebuie să ceri aprobare, astfel încât tranzacția ta intră inițial în “pending”, iar mai apoi, după acordul celor de pe platforma, poți retrage criptomonedele sau banii.
În situația în care exchange-ul respectiv dorește sa iti inghete fondurile din diverse motive, ei au posibilitatea deoarece ei controlează wallet-ul tau de criptomonede.
Avantajele utilizării unui portofel self-custodial sau non-custodial wallet
Control complet asupra fondurilor tale: Tu ești singurul care poate controla fondurile tale, cheile private sunt stocate pe dispozitivul tău propriu și nu pe serverele unei platforme de exchange.
Securitate sporită: Datorită faptului că toate fondurile sunt păstrate pe dispozitivul tău, securitatea este mult mai mare fata de cea pe care o prezintă o platforma de exchange de tipul Binance sau Crypto.com
Confidențialitate și anonimat: Pe o platformă de exchange, fiecare tranzacție este asociată cu utilizatorul tău și se păstrează evenimentul pe serverele platformei. De exemplu, nu poți trimite bani fratelui tău sau verișoarei tale de pe o platformă de exchange fără ca tranzacția să fie înregistrată ca fiind a ta.
Independență financiară: Utilizatorii pot oricând să facă tranzacții fără să țină cont de politicile și de disponibilitățile financiare ale unei platforme de exchange, ba chiar mai mult pot tranzactiona indiferent de politicile statului unde se afla.
Dezavantajele utilizării unui exchange de criptomonede custodial
Risc de securitate: Exchange-ul de criptomonede îți stochează fondurile și din acest motiv, fondurile tale sunt mult mai vulnerabile. Exchange-urile sunt printre țintele preferate în randul hackerilor, din cauza faptului că stochează sume mari de bani, iar acestea prezintă multe vulnerabilități.
Riscul de insolvabilitate al exchange-ului: Dacă un exchange custodial intră în faliment sau devine insolvent, utilizatorii ar putea să nu-și recupereze fondurile. Procedurile legale pot fi lungi și complicate. Deși unele exchange-uri susțin că au asigurare pe toate fondurile, în realitate poate dura ani sau chiar să nu se obțină banii înapoi în cazul unui eveniment de genul insolvență/atac informatic.
Limitări în privința retragerilor: Unele exchange-uri pot impune limite la retrageri sau chiar pot îngheța fondurile în conturi, în special în situații de incertitudine financiară sau legală. Pot cere documente suplimentare care sa pună în dificultate utilizatorul, întârziind astfel accesul la fonduri.
Reglementări guvernamentale mai severe: Exchange-urile custodiale sunt supuse unor reglementări și cerințe de conformitate mult mai severe față de cele non-custodiale. Lucrul acesta se datorează faptului că sunt furnizori de portofel digital și au responsabilități mult mai mari față de un exchange non-custodial, care doar realizează schimbul efectiv și care nu stochează fondurile clienților.
Dacă dorești să aflii mai multe despre aplicația Munn Wallet sau ai întrebări referitoare la funcționalități ale aplicației, te rugăm sa accesezi website-ul celor de la Munn Wallet.
Învață mai multe despre Bitcoin de pe Wikipedia sau de pe website-ul oficial https://bitcoin.org/en/
Comments