Piata criptomonedelor reprezintă un ecosistem digital complex în care activele cripto sunt utilizate pentru diverse funcționalități precum plăți, contracte inteligente, finanțare descentralizată (De-Fi) și stocare de valoare. La ora actuală, există mii de criptomonede care fac parte din acest ecosistem, fiecare având caracteristici unice și funcții specifice prin care se remarcă.
În ciuda volatilității ridicate din ultimii ani, piața criptomonedelor a continuat să crească, atrăgând atât investitori individuali, cât și instituții financiare mari. Cel mai bun loc de unde poti cumpara sau poti vinde criptomonede in Romania este platforma Abarai. Aceasta platforma este extrem de usor de folosit si ofera suport telefonic in limba romana.

Cuprins
1. Pozitia Bitcoin pe piata criptomonedelor
2. Valoarea Bitcoin – Analiza Istorica
3. Care sunt factorii care influențează valoarea Bitcoin
4. Cum se poziționează Bitcoin pe piața criptomonedelor
5. Tendințe de evoluție în piața criptomonedelor
6. Concluzie
Pozitia Bitcoin pe piata criptomonedelor
Bitcoin a fost lansat în martie 2009 de către Satoshi Nakamoto, pentru a oferi o alternativă descentralizată la sistemele financiare tradiționale. Funcționează similar unui sistem de plăți electronice și permite oricărei persoane are un cont să trimită și să primească monede fără intervenția unei autorități centrale.
Iată trei caracteristici esențiale ale criptomonedei Bitcoin:
1. Este o monedă digitală descentralizată – Bitcoin funcționează pe o rețea de tip blockchain unde nu există control din partea unei bănci centrale. Tranzacțiile intre părti se desfășoară autonom, fară intervenția unei terțe persoane.
2. Există în cantitate limitată – la crearea Bitcoin, în codul sursa a fost specificat un număr de aproximativ 21 milioane monede care vor putea fi emise.
3. Volatilitate mare – Bitcoin este cunoscut pentru volatilitatea sa ridicată, înregistrând de-a lungul timpului fluctuații semnificative de valoare.
Randamentul unei investiții în Bitcoin
Randamentul unei investiții în Bitcoin depinde de o serie de factori precum: reglementările globale de natură financiară, legislativă și economică, cererea și oferta existente la un anumit moment dat pe piața criptomonedelor sau ritmul în care au loc noi inovații tehnologice.
Toți acești factori pot determina fluctuații importante de preț, în concluzie decizia de a investi în criptomonede trebuie să fie una rațională, bazată pe date și pe tendințele reale din piață, nu pe zvonuri sau emoții. Orice investiție în criptomonede depinde de obiectivele financiare, toleranța la risc și nivelul de informare al investitorului. Diversificarea portofoliului și o strategie pe termen lung pot ajuta la gestionarea riscurilor. Dacă vrei să cumperi criptomonede, poți folosi platforma Abarai un exchange non-custodial din România, care permite o tranzacționare rapidă și sigură.
Valoarea Bitcoin – Analiza Istorica
În continuare, vom analiza evoluția valorii Bitcoin de-a lungul timpului, evidențiind momentele cheie care i-au influențat valoarea precum și motivele care au determinat fluctuații semnificative.
2009 – 2016
La începuturile sale, în anul 2009, Bitcoin valora mai puțin de un cent. A urmat o creștere de până la 29,60 dolari, vârf atins în data de 8 iunie 2011. Ulterior, prețul a scăzut din nou, Bitcoin înregistrând o valoare de aproximativ 5 dolari la finalul anului 2011.
Anul 2012 a fost un an în principiu lipsit de evenimente majore pentru Bitcoin iar prețul său a crescut cu doar câțiva dolari. Începând cu anul 2013, criptomoneda înregistrează din nou creșteri semnificative: dacă la începutul anului 2013, un Bitcoin valora 13 dolari, în octombrie 2013 prețul crește la aproximativ 200 dolari și Bitcoin încheie anul la o valoare de 732 dolari.
2017 – 2020
Un moment important în istoria Bitcoin a fost decembrie 2017, lună în care prețul unui Bitcoin a atins pentru prima dată o valoare de 19.188 dolari. Această creștere rapidă este însă urmată de o corecție semnificativă de preț, astfel încât în ianuarie 2019 prețul ajunge la aproximativ 3500 de dolari.
În anul 2020, pandemia de Covid-19 precum și măsurile economice guvernamentale accelerează creșterea valorii unui Bitcoin. De la o aproximativ 7.500 dolari la începutul anului, acesta ajunge la 19.000 dolari în luna noiembrie și încheie anul la o valoare de 28.993 dolari, înregistrând astfel o creștere de 416%.
2021 – 2023
În 2021, Bitcoin a depășit rapid recordul din 2020, atingând 40.000 dolari pe 7 ianuarie și un maxim de 64.895 dolari pe 14 aprilie. După o scădere de 50% în vară, a revenit la valoarea de aproximativ 69.000 dolari pe 10 noiembrie, însă din cauza incertitudinilor economice va închide anul la prețul de 46.211 dolari.
În 2022, Bitcoin a continuat să scadă, coborând sub pragul de 30.000 dolari în luna mai și sub pragul de 20.000 dolari către finalul anului. Își revine însă treptat începând cu ianuarie 2023 și încheie anul la valoarea de 42.258 dolari.
2024 și tendințe
În luna ianuarie 2024, SEC a fost forțată de instanțe să își revizuiască refuzul pentru anumite produse financiare legate de Bitcoin. După aprobarea acestor produse, prețul Bitcoin a atinge pe 6 martie pentru prima dată pragul istoric de 69.210 dolari.
În aprilie 2024, recompensa pentru minarea unui bloc s-a redus de la 6,25 BTC la 3,25 BTC (eveniment cunoscut sub denumirea de „halving”) , fapt care a „înghețat” pentru o perioadă de câteva luni valoarea criptomonedei.
Odată cu reducerea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală, în luna septembrie, prețul Bitcoin începe iar să crească, atingând un nou maxim istoric de 76.999 dolari pe 7 noiembrie și depășind 80.000 dolari pe 10 noiembrie. Pe 13 noiembrie, prețul Bitcoin a depășit valoarea de 91.000 dolari și a continuat să urce, creșterea fiind alimentată de entuziasmul manifestat de investitori în urma promisiunilor lui Donald Trump, cum ar fi înființarea unui "Strategic Bitcoin Reserve" și transformarea Americii în "capitala crypto a lumii".
2025
În prezent, la 30 ianuarie 2025, prețul Bitcoin este de aproximativ 105.236 USD, cu un maxim intrazilnic de 105.581 USD și un minim de 101.423 USD. Această creștere continuă reflectă interesul și încrederea tot mai mare pe care investitorii o au în această criptomonedă. Poti verifica pretul bitcoin in timp real pe https://bitcoinprice.ro/

Cum funcționează Bitcoin?
1. Tranzacțiile sunt verificate de utilizatori numiți mineri, care rezolvă probleme matematice complexe pentru a adăuga noi blocuri în blockchain.
2. Recompensele pentru mineri vin sub formă de noi Bitcoin generați și comisioane de tranzacție.
3. Utilizatorii pot trimite și primi Bitcoin folosind portofele digitale.
De ce este important Bitcoin?
✔ A deschis calea pentru dezvoltarea altor criptomonede.
✔ Este considerat „aurul digital” deoarece permite stocarea de valoare pe termen lung.
Care sunt factorii care influenteaza valoarea Bitcoin
Factorii care influențează valoarea Bitcoin sunt diverși și includ raportul cererea / oferta existent pe piață, evenimentele economice și politice globale, evoluțiile tehnologice și modificările de legislație. De asemenea, un rol important îl joacă sentimentul investitorilor, Bitcoin fiind perceput adesea ca un activ de refugiu în perioadele de incertitudine economică.
1. Cererea și oferta – raportul dintre numărul maxim de monede disponibile și dorința oamenilor de a le cumpăra este un factor important care influențează valoarea unui Bitcoin. Oferta totală este limitată la doar 21 milioane monede. În consecință, valoarea unui Bitcoin poate să crească pe măsura creșterii cererii.
2. Adopția instituțională și apariția de noi produse financiare – pe măsură ce Bitcoin devine un instrument financiar tot mai folosit de către investitori și instituții financiare, pentru a stoca valoare și a genera profit, încep să se dezvolte produse derivate, cum ar fi fondurile tranzacționate la bursa ( ETF-uri ) și contractele futures, rezultatul fiind facilitarea accesului investitorilor tradiționali la activele digitale.
3. Reglementările guvernamentale globale – evenimentele economice globale, cum ar fi crizele financiare și pandemia de Covid-19 au influențat și ele evoluția valorii Bitcoin. În perioadele de incertitudine economică, investitorii caută alternative la activele financiare convenționale. În consecință, are loc o creștere a cererii pentru Bitcoin și implicit, o creștere a valorii acestuia.
De exemplu, deciziile luate de guvernele din China și India, de a restrictiona sau interzice tranzacțiile cu criptomonede, au avut ca rezultat scăderi semnificative de preț.
Cum se pozitioneaza Bitcoin pe piata criptomonedelor
De la apariția Bitcoin pe piața criptomonedelor și până în prezent, au fost lansate mii și mii de alte criptomonede, fiecare având funcții și scopuri diferite.
Ether (ETH) de exemplu, este un token folosit în rețeaua Ethereum, o platformă open-source destinată contractelor inteligente și aplicațiilor descentralizate (dApps). Aceasta înseamnă că, pe lângă tranzacțiile financiare, Ethereum permite emiterea de active cu criptare absolut noi, cunoscute în piață criptomonedelor sub denumirea de jetoane ERC-20.
Ripple (XRP) este o criptomonedă fondată în anul 2012 de Ripple Labs. Ea dispune de o rețea descentralizată globală, cu peste 150 de validatori și a fost creeată pentru facilitarea schimbului dintre diferitele valute. În general, o tranzacție finaciară care presupune schimb valutar poate dura până la câteva zile. Ripple susține însă că o poate efectua, datorită tehnologiei moderne de care dispune pe blockchain-ul său, în maxim 3 - 5 secunde.
Litecoin (LTC) este o altă criptomonedă dezvoltată în scopul de a oferi tranzacții cât mai rapide și cât mai ieftine. Moneda are la bază codul sursă al Bitcoin și este foarte potrivită pentru efectuarea de tranzacții zilnice. Ca și mod de funcționare folosește mecanismul PoW (proof-of-work) însă algoritmii utilizați pentru validarea blocurilor sunt diferiți de cei folosiți de Bitcoin. Litecoin folosește un algoritm numit Scrypt care permite generarea blocurilor într-un timp mult mai scurt decât o permite algoritmul folosit de către Bitcoin (Secure Has).
Cardano, un blockchain de „a treia generație”, își propune să rezolve problemele de scalabilitate întâmpinate de blockchain-urile de „generație unu” (Bitcoin) și de „generație doi” (Ethereum). Criptomoneda sa, ADA, este una dintre cele mai cunoscute și apreciate monede, fiind denumită de către Charles Hoskinson, fondatorul blockchainului Cardano, după matematicianul secolului 19, Ada Lovelace.
Polkadot (cu criptomoneda DOT) este un proiect relativ nou pe piața criptomonedelor, lansat în mai 2020 în scopul de a facilita interoperabilitatea între diferite blockchain-uri. Mecanismul în baza căruia funcționează este cunoscut sub numele de dovada-a-autorității ( PoA). Polkadot permite schimbul de informații și active între blockchain-uri diferite, practic permite conectarea de blockchain-uri specializate într-o singură rețea interconectată.
Chainlink (cu criptomoneda LINK) își propune să realizeze o conexiune intre contractele inteligente și surse de date externe din lumea reală, fiind conceput ca o „rețea oracol descentralizată”. Obiectivul urmărit este acela de a duce smart contracts la nivelul următor prin permiterea accesului la date în timp real dar în condiții de securitate și transparentă specifice tehnologiei de tip blockchain.
Tendinte de evolutie în piata criptomonedelor
Iată câteva dintre cele mai importante tendințe de evoluție din piața criptomonedelor:
1. Tokenizarea activelor fizice
„Tokenizarea” este un proces de transformare al unor active reale (cum ar fi diverse mărfuri, imobiliare, acțiuni etc) în active digitale astfel încât ele să poate fi tranzacționate în condiții de maximă siguranță și fară a fi necesară intervenția unei terțe autorități pe blockchain.
Practic, un utilizator poate deține dreptul de propietate asupra unor bunuri fizice într-o formă digitalizată. Acest proces de tokenizare este susținut în mod activ prin reglementari legale emise de autorităti specifice. SEC (Securities And Exchange Commision) de exemplu, a lansat pe piață un document care definește activitatea digitală și liniile de conduită de care trebuie să țină cont emitenții și investitorii.
2. Creșterea adopției stablecoin-urilor
Monedele stabile (numite și „stablecoins”), sunt acele monede a căror valoare este strict legată de o clasă de active. Există mai multe tipuri de stablecoin: cele susținute de monede fiduciare, de criptomonede sau de mărfuri. Stablecoin-urile devin tot mai populare în tranzacțiile și plățile internaționale tocmai datorită stabilității lor iar rata de adopție a acestora este în prezent într-o continua creștere.
3. Dezvoltarea pe scară tot mai largă a tehnologiilor De-Fi și NFT
Finanțele descentralizate (De-Fi) și tokenurile non-fungibile (NFT) devin parte din ecosisteme din ce în ce mai complexe.
La modul general, pentru a defini conceptul de „finanțe descentralizate” am putea spune că aproape orice contract inteligent care rulează pe un blockchain este o aplicație De-Fi. Aceste aplicații sunt concepute pentru a realiza tranzacții intermediate de obicei de către bănci. Ele elimină însă intermediarul (banca) și oferă astfel mai multă flexibilitate, control și rapiditate tranzacțiilor.
Tokenurile non-fungibile (NFTs) reprezintă o inovație majoră în piața criptomonedelor. NFTs sunt active digitale unice, purtătoare de valoare, care pot reprezenta orice, de la opere de artă la diverse colecții valabile în ediție limitată. Acestea sunt folosite cu precădere drept modalitate de vinde online obiecte valoroase și exclusive.
4. Creșterea interesului pentru criptomonedele ecologice
Din ce în ce mai multe criptomonede tind să folosească tehnologii sustenabile din punct de vedere al protecției mediului înconjurător, în scopul reducerii amprentei de carbon generată de procesul de minerit. Cel mai bun exemplu în acest sens este ADA (Cardano). Platforma Cardano utilizează o metodă de consens denumită proof-of-stake (PoS), mecanism cu un consum de energie incomparabil mai mic decât cel cunoscut sub numele de proof-of-work (PoW), utilizat în prezent de majoritatea blockchain-urilor.
Concluzie
Datorită potențialului său de a modifica fundamental modul în care gestionăm și transferăm valoare, piața criptomonedelor reprezintă o zonă aflată în plină expansiune care continuă să atragă atât investitori, cât și entuziaști ai tehnologiei. Indiferent de evoluțiile viitoare, Bitcoin va continua să fie un punct central în ecosistemul criptomonedelor, influențând tendințele pieței și adaptarea acestora la noile tehnologii emergente.
Comments