Mulți oameni consideră că Bitcoin și adoptarea tehnologiei Blockchain reprezintă viitorul sistemului nostru financiar. Dar există o problemă majoră care stă în calea acestui obiectiv: scalabilitatea.
Continut:

Problema Scalabilității
Ca să îți dau un exemplu, furnizorul de plăți VISA procesează în medie aproximativ 4000 de tranzacții pe secundă și poate ajunge până la un maxim de 65.000 de tranzacții într-o singură secundă. Pe de altă parte, Bitcoin poate gestiona doar până la 7 tranzacții pe secundă, având o dimensiune de bloc de 1MB. Ca să ne asigurăm că ai înțeles bine diferența, nu vorbim de 7 mii de tranzacții pe secundă, ci doar de 7!
În mod clar, blockchain-ul principal nu este foarte scalabil.
Ce este Blockchain-ul Principal?
Când ne referim la blockchain-ul principal, ne referim la mainnet sau layer 1. Acesta este stratul unde toate tranzacțiile, odată confirmate, sunt înregistrate direct pe blockchain și unde regulile de consens (precum dimensiunea blocurilor și numărul limitat de tranzacții) se aplică.
Soluția: Rețeaua Bitcoin Lightning Network
Comunitatea Bitcoin a venit cu o soluție numită Lightning Network sau rețeaua Lightning pentru a rezolva problema scalabilității. Ideea principală este că tranzacțiile mici și zilnice nu trebuie să fie stocate pe blockchain-ul principal. Acest lucru evită limita de 7 tranzacții pe secundă și se numește abordarea off-chain (în afara rețelei).
Cum Funcționează Rețeaua Lightning?
Să luăm un exemplu: Mihai își cumpără în fiecare dimineață o cafea în drum spre muncă. Crearea unei tranzacții pe blockchain doar pentru o cafea este exagerat. Ar putea ajunge să plătească mai mult pe comisioane decât pe cafea. Cu toate acestea, cu rețeaua Lightning, Mihai poate deschide un canal de plată cu cafeneaua.
Pentru asta, atât cafeneaua, cât și Mihai depun o anumită sumă de Bitcoin într-o adresă multi-signature (cu semnătură multiplă). Să presupunem că Mihai depune 0.05 BTC, iar cafeneaua nu depune nimic, deoarece nu oferă rambursări. Această adresă cu semnătură multiplă este precum un seif care poate fi deschis doar atunci când ambele părți sunt de acord.
Când deschidem canalul de plată, creăm și o foaie de balanță care spune cum trebuie distribuiți banii din adresă. Deocamdată, spune că "Mihai va primi 0.05 BTC, iar cafeneaua va primi 0 BTC", exact cât au depus. Deschiderea canalului de plată are loc pe blockchain-ul principal pentru a asigura transparența.
Tranzacțiile în Rețeaua Lightning
Acum că acest canal este deschis, Mihai își poate comanda cafeaua de dimineață. Să spunem că o cafea costă 0.001 BTC. Pentru a o plăti, Mihai modifică foaia de balanță. El scade costul cafelei din balanța sa și îl adaugă în balanța cafenelei. Acum foaia spune că "Mihai va primi 0.049 BTC, iar cafeneaua va primi 0.001 BTC".
Mihai și cafeneaua semnează noua foaie de balanță cu cheile lor private, fiecare păstrează o copie, dar nu fac nimic altceva cu ea. Mihai poate continua să comande cafele cât timp mai are un sold în canalul de plată. Ei pot face sute de mii de tranzacții între ei, fără o limită reală, deoarece totul se întâmplă în afara blockchain-ului principal.

Închiderea Canalului de Plată
Canalul de plată poate fi închis în orice moment de Mihai sau de cafenea. Tot ce trebuie să facă este să ia ultima foaie de balanță, semnată de ambele părți, și să o transmită rețelei Bitcoin, adică să trimită tranzacțiile desfășurate pe acest canal către stratul principal, mainnet. Minerii vor valida semnăturile de pe foaie și, dacă totul este în regulă, vor elibera fondurile conform foii de balanță. Aceasta va crea o singură tranzacție pe blockchain-ul Bitcoin.
Avantajele Rețelei Lightning
Astfel, rețeaua Lightning poate reduce semnificativ sarcina blockchain-ului principal. Necesită doar două tranzacții pe blockchain: una pentru a deschide canalul de plată și alta pentru a-l închide. Este, de asemenea, foarte sigură. Sistemul asigură că doar cea mai recentă foaie de balanță semnată poate fi folosită pentru a debloca banii.
Și pentru că ambele părți au o copie semnată a foilor de balanță, pot elibera fondurile în orice moment, chiar dacă cealaltă parte nu mai vrea să colaboreze. De exemplu, Mihai nu poate ține banii ostatici care aparțin cafenelei și viceversa.
Rețeaua Lightning și Plățile prin Intermediari
Nu trebuie să deschizi un canal de plată direct cu toată lumea căreia vrei să-i trimiți Bitcoin. Poți folosi rețeaua pentru a-ți trece banii prin intermediari. De exemplu, Flavia, o prietenă a lui Mihai, are deja un canal de plată activ cu el în rețeaua Lightning. Dacă Flavia vrea să cumpere o cafea, nu trebuie să deschidă un canal direct cu cafeneaua. Ea poate să îi trimită banii lui Mihai, care îi va trimite mai departe către cafenea.
În rețeaua Lightning, plata ta încearcă să găsească o rută de la persoana A la persoana B, folosind cât mai puțini intermediari și cu cât mai puține comisioane. Asta reduce și mai mult presiunea asupra blockchain-ului principal. Totuși, este necesar ca intermediarii să aibă suficienți bani în canalele lor de plată. De exemplu, dacă Mihai nu are suficiente fonduri pentru a trimite mai departe către cafenea, sistemul va căuta o altă rută prin alți intermediari. Dacă nici aceasta nu este disponibilă, se va crea un canal direct între Flavia și cafenea.
Disponibilitatea și Implementarea Rețelei Lightning
Rețeaua Bitcoin Lightning Network este deja implementată și utilizată. Portofele precum Muun Wallet au integrat această tehnologie, permițând utilizatorilor să efectueze tranzacții rapide și ieftine folosind rețeaua Lightning. Deja există numeroase tranzacții efectuate cu succes prin intermediul acestei soluții.
Dacă dorești să îți faci un portofel de Bitcoin Muun Wallet pentru a folosi Lightning Network, poți citi articolul dedicat acestui subiect.
Pentru mai multe informații despre cum funcționează acceseaza Lightning Network
În situația în care dorești sa aflii mai multe despre bitcoin poți sa citesti mai multe pe Investopedia sau pe Wikipedia
Comentários