top of page

Piata criptomonedelor: Industria de 3 trilioane $ pe care aproape nimeni nu o intelege

Poza scriitorului: Dragos VintoiuDragos Vintoiu

Piața criptomonedelor este într-o creștere fulminantă, iar popularitatea sa crește exponențial în fiecare zi. Tot mai mulți oameni investesc în active digitale, chiar dacă nu înțeleg pe deplin mecanismele din spatele acestora. În acest articol, voi prezenta câteva aspecte relevante în contextul acestei expansiuni rapide, mai ales că dorința de a face bani este universală, iar mulți investesc fără să știe exact cum aceste venituri sunt generate.


lacomia investitorilor in criptomonede
o caricatura a investitorilor in criptomonede care asteapta castiguri uriase

Influenceri ce promit castiguri x2, x3, x4 bla bla bla


În spațiul online, atât în România, cât și la nivel internațional, a apărut o adevărată armată de influenceri care promit câștiguri spectaculoase din criptomonede. Aceștia susțin că pot prezice cu exactitate fluctuațiile de preț folosind modele matematice avansate, analize statistice sofisticate și informații exclusive, pe care doar ei le-ar putea interpreta datorită unui talent special. Sună extraordinar, nu-i așa? Cine nu și-ar dori să cunoască pe cineva care poate garanta dublarea, triplarea sau chiar multiplicarea exponențială a unei investiții într-un timp foarte scurt?



influencer pentru monede digitale
"vedetele industriei cripto" influencerii care promit castiguri fabuloase

În spatele acestor afirmații se ascund, în multe cazuri, minciuni, lipsă de responsabilitate și speculații nefondate. Oricât de sofisticate ar părea teoriile prezentate, adevărul este că nimeni nu poate prezice cu certitudine direcția pe care o va lua piața. Volatilitatea criptomonedelor este imensă, iar tendințele pot fi influențate de numeroși factori imprevizibili – de la reglementări guvernamentale, până la comportamentul marilor investitori din piata criptomonedelor.


Va rog sa tineti minte urmatorul lucru NIMENI NU POATE PREZICE VIITORUL !

Cel mai periculos aspect este că mulți dintre acești influenceri își induc audiența în eroare, creând iluzia unui succes garantat, fără a explica riscurile reale ale pieței crypto. Expresia „e prea frumos ca să fie adevărat” se aplică perfect în acest context.


Maimuțele vs "expertii" in criptomonede: Cine ia decizii mai bune?


Imaginează-ți că ai doi investitori pe piața criptomonedelor. Investitorul A este un expert autoproclamat, urmărește știrile, analizează grafice, ascultă influenceri care promit profituri uriașe și ia decizii bazate pe „previziuni matematice sofisticate”. Investitorul B, în schimb, este o maimuță care apasă butoanele de „Cumpără” și „Vinde” complet la întâmplare, fără să știe cine e Elon Musk sau ce este analiza tehnică.


Cine crezi că are rezultate mai bune?

Dacă răspunsul tău este „Evident, Investitorul A! El are o strategie, știe piața, are experiență!”, pregătește-te să fii surprins. Un studiu realizat pe un esantion de peste 2M de tranzactii. a demonstrat că, în multe cazuri, deciziile luate la întâmplare pot genera randamente mai bune decât strategiile „calibrate” ale investitorilor profesioniști!


Profesorul Burton Malkiel de la Universitatea Princeton a susținut în cartea sa de succes, A Random Walk Down Wall Street, că „o maimuță legată la ochi, aruncând săgeți într-o pagină de ziar cu cotațiile bursiere, ar putea selecta un portofoliu care să performeze la fel de bine ca unul ales cu grijă de experți”.

caricatura a unei maimute care explica "expertilor" despre predictii
caricatura a unei maimute care explica "expertilor" despre predictii

De ce? Pentru că oamenii nu știu să vândă!

Cercetătorii au analizat milioane de tranzacții făcute de managerii de fonduri instituționale și au descoperit un lucru fascinant:

Vestea bună – Investitorii știu să aleagă active profitabile atunci când cumpără.


Vestea proastă – Sunt dezastruos de slabi la vânzare. De fapt, acțiunile pe care le-au vândut au performat mai bine decât cele pe care le-au păstrat! Cu alte cuvinte, dacă ar fi vândut aleatoriu, fără nicio analiză, ar fi obținut randamente mai mari.


Același lucru se întâmplă și în piața criptomonedelor. Mulți investitori cumpără Bitcoin, Ethereum sau alt „altcoin promițător”, dar atunci când vine momentul să vândă, intervin frica, lăcomia și efectul de turmă.

  • Dacă prețul scade brusc, panichează și vând în pierdere.

  • Dacă prețul urcă, așteaptă „încă un pic” ca să facă și mai mult profit – și apoi se prăbușește totul.

  • Se bazează pe „guru crypto” care le spun când să vândă. Acesti "guru" castiga fie din refferals/comisioane/audienta fie doar sunt iresponsabili si nesimtiti(ca sa nu ne mai ascundem dupa cuvinte)


Rezultatul? La final, majoritatea pierd bani, în timp ce o maimuță care ar vinde la întâmplare probabil ar avea rezultate mai bune!


O nota personala, nu cumpara banancoin, fasolecoin, Trumpcoin si alt uselesscoin. Gen... deloc !


Mesajele iresponsabile propagate de CEO și alți lideri din piata criptomonedelor


Dacă ești de câțiva ani în industria criptomonedelor, probabil ai observat cum s-au pierdut sume uriașe de bani pe baza speculațiilor, a asumării unor riscuri extreme și a deciziilor luate fără o înțelegere reală a pieței. Aceste pierderi nu sunt doar simple fluctuații financiare – ele au un impact profund asupra vieților oamenilor. O investiție eșuată poate distruge economii, afecta stabilitatea familiilor, falimenta afaceri și genera traume financiare, sociale și psihologice de lungă durată.


Cu toate acestea, mulți CEO ai platformelor de schimb de criptomonede și alți lideri din industrie continuă să promoveze un discurs iresponasbil despre „cum să îți faci un portofoliu de succes” și „cum să investești inteligent”, fără a sublinia suficient riscurile majore implicate. În timp ce unii oferă informații utile și educative, alții propagă mesaje care încurajează asumarea unor riscuri enorme, prezentând criptomonedele ca o cale sigură spre îmbogățire rapidă.


ceo of crypto exchange, making missleading content for his profit
caricatura a ceo-ului care castiga de pe urma comisioanelor din tranzactii

Problema lipsei de responsabilitate


Mulți dintre acești lideri continuă să susțină ideea că investițiile în crypto sunt sigure și bine fundamentate, în timp ce realitatea demonstrează contrariul. Atunci când piața crește, acești indivizi sunt primii care își asumă meritele și promovează investițiile agresive. Însă, când lucrurile merg prost, rareori își asumă responsabilitatea pentru sfaturile și promisiunile făcute anterior.


Problema stocarii fondurilor


De-a lungul timpului, am văzut cum piețele au fost manipulate, cum platforme întregi au colapsat, iar utilizatorii de rând au rămas fără economiile investite. Cazuri celebre, precum prăbușirea FTX, scandalul Terra Luna sau manipulările de piață orchestrate de marile fonduri de investiții, sunt exemple clare ale iresponsabilității unor persoane influente din industrie.


Not your keys not your crypto ! Este o expresie des intalnita printre cei mai experimentati din piata criptomonedelor, se refera la faptul ca detii criptomonede cand doar tu detii cheile private. Destul de complicat la prima vedere dar promit ca nu e chiar asa, mai exact cum s-ar traduce. Daca iti tii fondurile pe un exchange de genul Binance, Coinbase, Crypto.com nu esti singurul care are acces la fondurile tale, defapt cei de la Binance iti ofera acces iar daca doresti sa iti scoti fondurile trebuie sa le ceri "acordul". Ei raspund pentru fondurile tale in acest caz, evident... daca mai raspund... Cea mai buna metoda este sa iti stochezi singur criptomonedele, mai jos am lasat un articol despre cum poti face asta.


Opinii personale cu privire la evolutia pietei criptomonedelor


In ultimii ani e din ce in ce mai greu sa nu ajungi intr-o discutie in care cineva iti spune: Auzi ai investit in Banancoin sau in Whatevercoin ? Cred ca se va dubla pretul... Va pot spune ca nu stiu ce fac aceste coin-uri aparute peste noapte ca ciupercile si care rezolva probleme care defapt nici nu exista. Va pot spune insa cu siguranta ca nu tot ce zboara se mananca, iar in cele mai multe dintre cazuri aceste povesti depsre un coin sau altul sunt doar povesti. Ce ar trebui sa faca un utilizator din punctul meu de vedere ar fi mai intai sa incerce sa inteleaga conceptual cum functioneaza Bitcoin. Voi lasa mai jos o lista de articole utile prin care un incepator poate sa invete cu adevarat la ce se refera bitcoin, va promit ca dupa parcurgerea acestor articole veti avea mai multe informatii decat un "influencer care promite castiguri uriase"

Mă numesc Dragoș Vintoiu și, încă din 2017, am început să lucrez în industria criptomonedelor. În anul respectiv, am co-fondat societatea BITPM, care operează mai multe terminale (bancomate Bitcoin) în diverse centre comerciale din țară.


De-a lungul timpului, am asistat la înșelătorii, scam-uri, vieți distruse, nervi, dosare penale – majoritatea cauzate de această obsesie pentru profitul rapid. De ce? Pentru că unii oameni chiar cred că „tot ce zboară se mănâncă”. Mai mult decât atât, uneori chiar au reușit să obțină profituri considerabile, dar nu le-au materializat. Astfel, în urma fluctuațiilor bruște de pe piața criptomonedelor, au pierdut și câștigurile, și investițiile inițiale.


Unii dintre acești investitori nici măcar nu au cumpărat criptomonede, ci au trimis bani direct către „manageri” de fonduri de investiții, convinși că vor obține profituri uriașe.


Ba chiar, într-o zi, unul dintre acești „manageri” m-a sunat să-mi explice cum el înțelege Bitcoin, cum „nu există un cadru legal” și cum aș putea câștiga sume uriașe dacă fac exact ce îmi spune el. Evident ca l-am intrebat de unde are numarul meu de telefon si mi-a spus ca de pe listefirme.ro deci probabil eram doar unul dintre cei 100 pe care i-a sunat in ziua respectiva sa le propuna aceasta "oferta de nerefuzat".


M-a asigurat ca el are foarte multa experienta cu active digitale si ca pentru profitul pe care il obtin nici nu va trebui sa platesc taxe.... Mind-blowing!

 
 
 

Comments


bottom of page